Biblioteca vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită – cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. După ce au “citit” cărțile, le returnează în bibliotecă. Există însă un aspect important. Cărțile din biblioteca vie sunt elevi reprezentând grupuri care se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecăți sau stereotipuri (de gen, vârsta, etnie, rasă, religie etc.). Biblioteca Vie își propune să promoveze respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, să atragă atenția asupra diversității în toate formele ei, să stimuleze dialogul între elevi.
Cărțile selectate sunt prezentate într-un catalog, astfel:
Catalogul cărților vii:
1. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu
2. Adio, arme de Ernest Hemingway
3. Moarte pe Nil de Agatha Christie
4. Un veac de singurătate de Gabriel Garcia–Marquez
5. Șoareci și oameni de John Steinbeck
6. Mara de Ioan Slavici
7. Maitreyi de Mircea Eliade
Atunci când am selectat cărțile, am ținut cont de câteva aspecte precum: cărțile reprezintă o categorie de persoane care sunt supuse frecvent prejudecăților, stereotipurilor și chiar discriminării.
Biblioteca Vie încurajează audiența să reflecteze asupra propriilor prejudecăți și stereotipuri. Este foarte ușor să avem prejudecăți și stereotipuri față de un grup de persoane aflat la mare distanță de noi, dar este și mai greu să menținem aceste prejudecăți atunci când intrăm în contact direct cu cineva față de care avem prejudecăți și putem observa și o altă perspectivă. De multe ori am auzit situații de genul “nu-mi plac țiganii, dar îmi place de Cristi chiar dacă e țigan pentru că pe el îl cunosc și el chiar e cumsecade”. Așadar, ideea de bază a bibliotecii vii este de a crea un spațiu fizic decorat ca o bibliotecă plină cu cărți, în care oamenii vin să discute cu ele și să privească diversitatea dintr-un alt unghi.
Au participat la activitate:
– 51 de elevi din clasele: 11 A, 11D, 12G
Profesori: Radu-Todirașcu Daniela, Toderiță Cecilia